Vandaag Zondag 27 augustus sprak Laurens Heijboer tijdens de dienst over single zijn aan de hand van Genesis 2:18-22 en 1 Johannes 4:7-12. De preek is hier te beluisteren.
Singles en dan met name mensen die alleen zijn, maar eigenlijk wel een relatie willen hebben. Er zijn 2 miljoen singles in Nederland, 37% van de huishoudens in NL is single. Het is goed om hierbij stil te staan. Het is ook meer een gesprek met elkaar, dan een preek of overdenking.
Single is een lastig woord. Het zijn de alleengaanden. Mensen die er alleen voor staan (deze overdenking is ook minder gericht op mensen die weduwe zijn of een relatie hebben gehad welke beëindigd is). Mensen die zich alleen voelen. Hoe gaan we met elkaar als gemeente hiermee om? En als je dan relaties hebt als single, hoe goed zijn deze relaties?
Durven wij als gemeente gevoelige onderwerpen als deze te sprake te brengen? De manier waarop wij hiermee omgaan, laat ook zien hoe wij als gemeente er zijn voor elkaar. Immers (Jakobus), wij moeten heilig en onbevlekt zijn voor de wereld, en weduwen en wezen bezoeken.
Adam merkt hier dat hij alleen is. De mens is dus ingesteld op relaties. Hij geeft alle dieren, mannetje en vrouwtje, namen. Adam merkt dat hij alleen is. Vervolgens schept God uit de rib van Adam de vrouw. Hier komt heel duidelijk naar voren dat wij mensen zijn geboren voor een relatie.
Is het dan verkeerd om single te zijn? Zeker niet, er waren meer mensen in de Bijbel die single waren. Bijvoorbeeld Jezus. Maar ook Paulus is zijn leven lang single geweest. Is er Bijbels dus iets mis mee? Nee. Kijk maar als Paulus, hij geeft aan dat hier niets mis mee is.
In Nederland is single zijn eigenlijk nog een taboe. Zij moeten zich eigenlijk verantwoorden waarom ze single zijn. Onlangs noemde Minister President Mark Rutte dit nog in een interview.
Wij leven in een maatschappij die individualistisch is. Onze samenleving zorgt niet automatisch voor alleenstaanden. Mensen vereenzamen, je staat veel meer op jezelf. Overigens geldt dit niet voor alle singles.
Maar als single loop je tegen dingen aan:
De gemeente is ingesteld op gezinnen. Na de dienst, praat je dan met mensen die alleen zijn? Of met mensen die bijv ook jonge kinderen hebben.
Je bent als single nooit nr 1. bij iemand. Je staat zelf nooit in het middelpunt van iemand. Wat doet dit met je eigenwaarde. Je moet ook altijd hulp vragen aan iemand anders. Het is niet altijd makkelijk jouw afhankelijkheid daarin te tonen.
Singles lopen vaak aan tegen vooroordelen. 'Singles hebben altijd veel tijd'.
Alleen zijn en eenzaamheid is niet hetzelfde. Ook met een partner kun je het idee hebben dat je er alleen voor staat. Je mist het gevoel dat je verbonden bent met de ander. Singles lopen wel meer gevaar dit gevoel te missen: het gevoel van verbondenheid (dat je in elkaars hart kunt kijken), bestaat uit twee aspecten:
Elkaar echt kennen (door de ogen van de ander naar situaties kijken)
Om elkaar geven (een wederkerige relatie: gevoelens van betrokkenheid, gevoelens van liefde uiten naar elkaar toe. Pas dan op dat jij dan niet degene bent die gerustgesteld moet worden als de ander met iets zit. Of het direct te gaan oplossen. Maar vooral zien waar de ander mee zit. Meeleven zonder je in te mengen. Benoemen wat je ziet en de ander in zijn of haar waarde laten)
Dit is wat wij als mensen nodig hebben. Iedereen. Soms vinden we dit eng, omdat je jezelf kwetsbaar moet opstellen. De ander dichtbij laten komen. En dan is het moeilijk 'te vertrouwen', je wilt dan eigenlijk afstand bewaren, omdat je de ander niet te dichtbij wil laten komen. Je moet de ander willen kennen, maar je wilt door de ander ook gekend worden.
Kennen en geven om de ander. Dit geldt voor de relatie mens-God en mens-mens.
Vers 8: Als je God echt zou kennen, dan zou je weten dat Hij liefde is.
Vers 9:God heeft Zijn liefde laten zien. God heeft een daad gedaan, Hij heeft Zijn Zoon gezonden.
Vers 10: Die liefde mag je geloven en toelaten in jouw leven. Je mag er op vertrouwen en jezelf eraan overgeven.
Er zijn 2 dingen nodig in een relatie. God kent ons en heeft ons lief. Hoe kan dat? God kent ons door en door en heeft ons lief? Wij als zondige mensen, staan tegenover een heilige God. Dit kan alleen maar door de verzoening die Hij bracht door Zijn Zoon naar de aarde te sturen.
Vers 11: Als God ons zo liefheeft, dan moeten wij elkaar ook liefhebben. Dat moeten we laten zien en laten merken. Elkaar jouw liefde laten tonen. Dat is de oproep die God ons geeft.
Een aantal vragen voor singles
Begin je er wel eens over dat je single bent? Of moet er iemand zelf naar vragen? Als het hierover gaat, vind je dit ongemakkelijk? Hoe betrek je God hierbij? Voel je je vertrouwt om dat te bespreken met iemand?
Een aantal vragen voor niet-singles
Heb je het wel eens met een single over het single zijn? Vraag je bewust aan een ander hoe het is om alleen te zijn? Durven we deze kwetsbaarheid naar elkaar te tonen?
Weet dat God jou kent, al heel lang!
VBG Papendrecht
Poldermolen 7
3352 TH Papendrecht
Klik hier voor alle contactgegevens en een kaart.
Ben je geïnteresseerd in onze gemeente en wil je graag meer informatie, neem dan contact via:
© Vrije Baptisten Gemeente Papendrecht, alle rechten |
Website by: eResults